Dugnad vil nok for alltid være en stor del av Norges kultur, da dugnad har vært en aktivitet siden vikingtiden og er i konstant utvikling. Det er jo noe helt flott at et helt land anser dugnad som viktig og en naturlig del av kulturen. Ordet i seg selv betyr “god gjerning” og kommer fra norrønt. Og ikke for så lenge siden ble ordet også kåret til Norges nasjonalord av seerne av et TV-program på NRK. Lenge leve dugnad!
Det skjer også en stor utvikling for dugnaden. Den gamle, tradisjonelle dugnaden går mye ut på å samle et fellesskap av mennesker for å utføre en aktivitet med en betydning for enten enkeltpersoner, lokalsamfunnet, eller noen større prosjekter på regionalt eller nasjonalt plan – og dette ulønnet eller frivillig. Konseptet lever videre i den mer moderne dugnaden, som heter salgsdugnad. Dette er en dugnadsform hvor man fremdeles har et felles mål og hvor en gruppe mennesker arbeider frivillig eller ulønnet, men forskjellen er at man i fellesskapet selger produkter for å tjene penger til formålet.
1. Dugnadssalg i stor utvikling
Dugnadssalg er en effektiv måte å få tjene penger på til en dugnad, og er nok derfor denne dugnadsformen er blitt så populær. Her skal man bare få tak i noen dugnadsprodukter som man enkelt kan selge. Salg kan foregå ved å enten gå fra dør til dør, eller at man skaper et arrangement hvor man kan selge produktene. Det finnes også mange ulike typer dugnadsprodukter, og som regel er det produkter som er lettsolgte og ettertraktet. Det kan være tennbriketter, toalettpapir, kaker, kakebokser, julenek, julekort, saft, syltetøy, sokker, klær og alt mulig annet. Med denne trenden er det også kommet mange leverandører på markedet som selger dugnadsprodukter, og gjør det enda enklere for grupper å arrangere dugnader.
2. Leverandører av dugnadsprodukter
Det finnes nå ufattelig mange leverandører av dugnadsprodukter på markedet, og alle er med på å gjøre salgsdugnaden mer effektiv og hvor man får en god fortjeneste. Så selv om man kanskje tenker at salg og dugnad ikke går sammen, så er det faktisk en støtte for dugnadsånden. Leverandørene vil jo bare effektivisere dugnaden. Dette gjør de ved å tilby en god nettbutikk med tjenester som rask levering, returrett og 30 dagers betalingsfrist. De fleste sidene har også kalkulatorer for å regne ut hvor mye som skal bestilles for å nå salgsmålet.